teisipäev, 5. juuni 2012

Rukkileib


Kui kaks aastat tagasi selgus, et minu jaoks ei ole nisujahu just eriti hea kaaslane, siis hakkasin rohkem leiba tarbima. Aga kuna poeleivad ei ole just mu lemmikud, siis otsustasin hakata ise leiba küpsetama ning nakatasin sellega ka oma meest :)

Otsustasin minna koolitusele, koolitusel käisin Tabasalus Rohujuure kohvikus ja olen väga rahul, et sinna sattusin. Juba varem austasin mahetoitu ja sealt sain veel hoogu juurde. Olen tõeline mahetoidu fänn :)

Loomulikult oleme me ka tõelised leivafännid, ilma leivata ei saa lihtsalt elada :)

Leiba tehes on tähtis jälgida, et ei oleks tuuletõmmet!
Leiva tegemisel on kõige olulisemad aeg, armastus ja eestlaslik suur tahtejõud!
Kui tahad, et leib välja tuleks, siis soovitan kindlasti kasutada  kodumaist jahu ja kindlasti täistera rukkijahu. Ise oman kurba kogemust välismaise jahuga, mis oli küll ostetud ökopoest, aga rikkus ära nii leivad kui ka juuretise.

Siin toodud kogused on ühe leiva kohta, mõttekas on teha korraga kolm leiba, sel juhul korruta kogused kolmega. Kuna meie sööme nädalas ühe leiva, siis teemegi alati ühe :)

Ei saa mainimata jätta, et ahjust tulev leiva lõhn on maailma parim lõhn!

Juure tegemiseks läheb vaja: 

juuretis
käesoe vesi
täistera rukkijahu

Õhtul sega suures kausis juuretis poole liitsi käesooja veega ja lisa nii palju rukkijahu, et tekiks hapukoorepaksune segu. Raputa peale paksult rukkijahu ja pane sooja kohta rätiku alla seisma. Ideaalselt sobib põrandasoojendusega vannituba. Jäta vähemalt 12 tunniks seisma ja jätka järgmisel hommikul. Kui liiga kauaks käärima jätta, siis tuleb lisada rohkem suhkrut, sest muidu tuleb leib liiga hapu. Kuid see on muidugi maitseasi.
Hommikul avaneb selline pilt:


Kui juur valmis, siis esimese asjana võta uus juuretis. Juur peaks vahutama ja mullitama, siis on asi õige :) Pane karpi umbes 5 spl juuretist, raputa peale jahu, kata fooliumiga ja tee väiksed augud sisse. Säilib kümlikus kaks nädalat ja mõnikord isegi kauem.


Taigna jaoks on vaja:
täistera rukkijahu
1 dl suhkrut (sobib hästi ka pool kogusest fariinsuhkrut)
3 tl soola
seemneid vastavalt maitsele
1,5 peotäit rukkihelbeid

Kui juuretis võetud, lisa suhkur ja sool. Peaksid tekkima jälle mullid, nüüd lisa seemned ja rukkihelbed ning seejärel hakka lisama jahu. Sega hoolega, et taigen seguneks, võiksid lusikaga taignale "õhku sisse kloppida", sellisel juhul tekkib selline omapärane lurtsuv hääl. Jahu tuleb panna nii palju, et taigen lusika küljest pisut kaasa aidates lahti tuleb. Taigen ei tohi jääda ei paks ega vedel. Kui taigen on liiga paks, kerkib leib väga kaua ja praguneb pealt katki.
Kui taigen valmis pane see rohke võiga määritud vormi, silu märja käega siledaks, torka sõrmega sisse augud ja raputa peale jahu, vorm kata rätikuga. Leivale võib peale teha ka erinevaid märke, mina teen tavaliselt augud. Seejärel peab leivapäts soojas kohas kerkima, kerkib ta umbes 3 tundi. Mul on juhtunud ka, et leib kerkib seitse tundi ja on ka poole tunniga täis kerkinud :)

Kui leib on piisavalt kerkinud, siis pane ta kuuma ahju, temperatuur peaks olema 250 kraadi, küpseta sellel kuumusel 35 minutit ning seejärel vähenda temperatuur 200 kraadini ja küpseta veel pool tundi. Kui leib kipub pealt kõrbema, siis kata vorm fooliumiga.
Minu ahi ei kuivata, seetõttu ei pintselda ma leiba veega ega pane ahju küpsemise ajaks veevanni. Paljude ahjude, eriti elektriahjude puhul on lisaniiskus aga vajalik. Igaüks peab oma ahju hingeelu ise tundma :)
Kui leib on valmis, võta ta ahjust välja ja keera rätikusse. Lase veel 1,5 tundi järelküpseda. Järelküpsemine on väga oluline, kuuma leiba lõigates läheb leib katki ja pealegi ei mõju äsja ahjust tulnud leiva söömine ka kõhule hästi.

Leib on parim samal õhtul, eriti kui võid peale määrida :) Leib püsib hea ja värske umbes nädala.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar