laupäev, 30. märts 2013

Vanad head sotsnikud

Mina fännan sotsnikuid ja esimest korda elus proovisin neid paar päeva tagasi ka ise teha. Täitsa head tulid, varsti kavatsen uuesti teha :)
Retsepti leidsin Nami-namist.


Vaja läheb:

Taigen:
50 g toasooja võid
220 g jahu
0,25 tl soodat
60 g suhkrut
1 muna
3 spl hapukoort
näpuotsaga soola

Täidis:
180 g teralist kohupiima
2 spl suhkrut
1 spl jahu
1 spl hapukoort
1 munavalge

Määrimiseks:
1 munakollane

Tee nii: 

Sega suhkur, hapukoor, sool ja muna, lisa pehme või. Sega  juurde ka omavahel segatud sooda ja jahu ning sega kõik korralikult läbi. Pane taigen külmikusse tahenema.
Täidise jaoks sega kohupiimale juurde kõigepealt suhkur, siis hapukoor, munavalge ja viimasena jahu.
Rulli taigen lahti ja lõika magustoidukausiga või klaasiga ümmargused kettad. Ketta ühele poolele aseta täidist ja pane poolkuuks kokku. Ääred suru kahvliga kinni, aga seda ei pea tegema. Küpseta 220 kraadises ahjus umbes 15 minutit.




Sidrunimaitseline kohupiima-vaarikakook

Kuna meie peres eriti pashat ei armastata, tegin pühade puhul lihtsa kohupiimakoogi :)
Põhja retsept Nami-nami kokaraamatust.



Vaja läheb:

Põhi:
100 g toasooja võid
85 g suhkrut
1 muna
180 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola


Kreem:
3 muna
80 g suhkrut
275 g kohupiima (Saida magusat)
150 g hapukoort
1 sidruni riivitud koor
2 spl mannat
120 g vaarikaid

Tee nii:

Vahusta või suhkruga, lisa muna ja sega korralikult läbi. Lisa ka omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber ning sool, sega ühtlaseks ning suru koogivormi põhja ja äärtele, täidise valmistamise ajaks pane külmikusse.

Täidise jaoks vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim, hapukoor ja sega hoolega läbi. Lisa ka manna ja sidrunikoor ning sega. Põhjale aseta ühtlaselt vaarikad ja vala peale kreem ning küpseta 200 kraadises ahjus umbes 40 minutit. 




Pelmeenivorm

Mõnus ja kõrbe pelmeenivorm sobib väga hästi toitvaks õhtusöögiks :)


Vaja läheb:

1 pakk pelmeene
1 paprika
1 sibul
3 muna
1,5 dl piima
3 spl hapukoort
100 g riivjuustu
soola 
pipart
pitsamaitseainet

Tee nii:

Tükelda sibul ja paprika ning prae pannil. Vala pelmeenid võitatud vormi ning lisa ka praetud sibul ning paprika. Sega kausis munad piima ning soola ja pipraga, kalla segu vormi ja raputa üle riivjuustuga. Kõige peale raputa veel pitsamaitseainet.

kolmapäev, 27. märts 2013

Ekstra keeks kardemoni ja kuivatatud ploomidega

Niiiii hea :)
Mõtlesin teha oma kallile mehele keeksi, aga kuna lisasin sinna päris palju kardemoni, siis sõin ise peaaegu pool keeksi ära. Olen lihtsalt niii suur kardemonifänn :)
Retsepti leidsin nami-namist ja täiendasin kardemoni ning ploomidega.



Vaja läheb:

4 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu
150 g sulatatud võid
1 tl vaniljesuhkrut
näpuotsaga soola
2 tl jahvatatud kardemoni
10 kuivatatud ploomi

Tee nii:

Pane ahi 180 kraadi juurde sooja. Vahusta munad suhkruga kohevaks, vahusta vähemalt 10 minutit, et lisada keeksile kohevust. Lisa jahu, sool, vanilje, tükeldatud ploomis ja karedemon ninge sega korralikult läbi. Lisa ettevaatlikult sulatatud ja veidi jahtunud või ning sega läbi. Vala võitatud vormi ja küpseta umbes 50 minutit.




esmaspäev, 25. märts 2013

Brownie

Kui mees hakkas eile suppi tegema ja mina võtsin kätte kokaraamatu, et otsiks mingi huvitava saiakeste retsepti supi juurde, siis oli mees kohe õhinas, et kas teeme kooki :)
Ja nii tegimegi hoopis kooki :) Retsept Nami-nami kokaraamatust.

Pildistasin hommikul ja selleks ajaks oli ainult üks tükike järel...


Vaja läheb:
200 g võid
200 g tumedat šokolaadi
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0,5 tl soola
0,5 tl vaniljesuhkrut

Serveerimiseks:
vaniljejäätist

Tee nii:

Pane ahi 170 kraadi juurde sooja. Sulata šokolaad ja või vesivannil. Vahusta miksriga munad ja suhkur, sega juurde šokolaadi-võisegu. Sega juurde ka muud koostisosad ja vala 24x24 vormi(võid kasutada ka ümmargust vormi) , küpseta ahjus umbes pool tundi. Kook peab jääma pealt kuiv, aga seest niiske.

Laimikook

Mehe esimese tööpäeva puhul uues firmas oli vaja kindlasti midagi maitsvat küpsetada. Käisime pojaga poes ringi ja nuputasime, mida võiks vaja minna, silma jäid laimid ja nii valmis laimikook.



Martti tegi seekord omi asju, kui emme kooki tegi:





Vaja läheb:

Põhi:
70 g võid
6 digestive küpsist ja 2 selga vahtrasiirupimaitselist küpsist
2 spl suhkrut

Täidis:
4 munakollast
70 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
190 g kondenspiima
200 g toorjuustu
200 g hapukoort
2 laimi mahl ja riivitud koor

Peale:
200 ml vahukoort
suhkrut
küpsisepuru

Tee nii:

Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Põhja jaoks purusta küpsised ja sulata või, sega või ja küpsised suhkruga kokku ning suru 24 cm läbimõõduga vormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma. Täidise jaoks vahusta munad suhkrutega ning lisa ka ülejäänud ained ja sega väga korralikult läbi. Vala täidis põhjale ja küpseta umbes 50 minutit, vajadusel kauem.Lase koogil jahtuda ja jahtunud kook kata vahukoorega ning kaunista küpsisepuruga. Kõige parem on kook järgmisel päeval.


neljapäev, 21. märts 2013

Martsipanine marjakook

Kuna Puhhi tordi tegemisest jäi üle 130 g martsipani, siis oli mul plaanis teha martsipanisaiu, võtsin juba piima ja või toasooja. Kui tegema hakkasin selgus, et jahu ei ole saiade tegemiseks piisavalt ja nii sündis hoopis martsipanine marjakook :) Idee on pärit Nami-namist.



Vaja läheb:

Põhi:
100 g toasooja võid
85 g suhkrut
1 muna
180 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Täidis:
130 g martsipani
200 g marju(mina kasutasin mustikaid ja vaarikaid)
3 muna
250 g hapukoort
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Tee nii:

Vahusta või suhkruga, lisa muna ja sega korralikult läbi. Lisa ka omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber ning sool, sega ühtlaseks ning suru koogivormi põhja ja äärtele, hästi sobib 26 cm läbimõõduga vorm.

Põhja peale pane marjad ning riivi martsipan. Sega omavahel muna, suhkrud ja hapukoor ning vala segu põhjale. Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit.




kolmapäev, 20. märts 2013

Mõmm ja tema Puhhi tort

Meie poja sai juba 11-kuuseks ja sel puhul tegin talle Puhhi tordi, sest Puhh on tema eriline lemmik. Torti nähes oli tal üsna raske aru saada, miks ei võiks Puhhile ühte pikka paid teha ja veidi mängida :)


Vaja läheb:

Põhi:
5 muna
5 spl suhkrut
3 spl tärklist
2 spl jahu

Vahele:
350 kohupiimakreemi
1 banaan
100 g viinamarju
suhkrut

Peale: 
300 ml vahukoort ja suhkrut
umbes 100 g martsipani
toiduvärve, toidumarkerit

Valmista biskviit, selleks tuleb munavalge munakollasest eraldada ning munavalge kõvaks vahuks vahustada. Seejärel lisa suhkur ja vahusta veel, lisa vahustades ka munakollased ka seejärel lisa omavahel segatud jahu ja tärklis ning sega ettevaatlikult läbi. Vala asjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures kuldseks.

Jahtunud põhi lõika pooleks. Valmista kreem, selleks sega kokku viilutatud banaan ja viinamarjad ning kohupiimakreem. Lisa vajadusel suhkrut. Kreem pane põhjade vahele. Vahusta vahukoor suhkruga ja kata sellega tort.

Puhh tee martsipanist, selleks on vaja kas eelnevalt värvitud martsipani või värvi martsipan ise. Mina kasutasid punase ja kollase martsipani jaoks looduslikke toiduvärve, kuid edukalt saaks martsipani ka ise värvida peedi ja safraniga. Pruuni martsipani sain kakaoga värvides. Selleks lahustasin kakao tilgas vees ja mätsisin martsipani sisse. Kirjutasin musta toidumarkeriga. Prindi välja või kopeeri küpsetuspaberile Puhhi pilt ja lõika see välja, rulli martsipan lahti ning lõika vajalikud osad välja. Aseta pilt ettevaatlikult tordile. Kui tahad terve tordi martsipaniga katta ja sinna veel osadest pildi peale teha, tuleks need sinna munavalgega kleepida.




Hapukoorekook

Kui hommikul tuleb rõõmus teade, et õhtul tulevad külla kallid sugulased, siis on vaja külmikus leiduvatest ainetest üks kiire ja hea kook valmis teha. Hapukoort leidub meil külmikus peaaegu alati ja hapukoorekook on ju igati hea kook. :) Retsepti leidsin siit.



Vaja läheb:

2 muna
25 g võid
1 klaas suhkrut
250 g hapukoort
150 g jahu
0,5 tl soodat
3 tl kakaopulbrit(magustamata)

Glasuur:
25 g võid
2 spl suhkrut
2 spl hapukoort

Tee nii:

Vahusta toasoe või munade ja suhkruga, lisa hapukoor ja omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Vala 2/3 taignast vormi ning ülejäänud taignale lisa kakao ning sega hoolega läbi. Vala ka ülejäänud taigen vormi ning sega mõnes kohas õrnalt. Küpseta 200 kraadi juures umbes 50 minutit. Glasuuri jaoks sulata või ja sega see suhkru ning hapukoorega, vala see pooljahtunud koogile.




teisipäev, 12. märts 2013

Vahtrasiirupised kanakoivad lisanditega

Jällegi üks mõnus retsept Nami-Nami kokaraamatust, mis annab tõelise maitseelamuse :) Retsepti ma natuke ka muidugi tuunisin, originaalis oli basiiliku asemel rosmariin, aga mina ei armasta kohe üldse rosmariini. Antud kogustega valmistades jätkub kahele sööjale.


Vaja läheb:

4 kanakoiba
5 spl vahtrasiirupit
2 spl oliivõli
1 spl Dijoni sinepit
2 küüslauguküünt
peotäis hakitud basiilikut
poole sidruni mahl
umbes 7 kartulit
200 g kirsstomateid
soola ja musta pipart

Tee nii:

Sega ahjuvormis sinep, sidrunimahl, purustatud küüslauguküüned, õli, vahtrasiirup ja basiilik. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa kanakoivad ja sega korralikult läbi. Koori kartulid ja lõika õhukesteks sektoriteks ning sega 
taas läbi. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit ja lisa ka tomatid ning küpseta veel 20 minutit, kuni kanakoivad on küpsed ja kartulid korralikult pehmed.  




Manhattan- maailma parim juustukook

Manhattan on Juustukook suure algustähega. See on üks neist kookidest, mida lihtsalt peab sööma mitu lõiku järjest, sest see on niiiiii hea :) Retsept pärineb Nami-Nami kokaraamatust.

Et kreem seguneks, võiksid olla kõik koostisosad toasoojad. See reegel kehtib muidugi kõikide juustukookide puhul :)

Meil on kombeks ikka kogu perega koos kooki küpsetada, ka pojal on oma vahva ülesanne, tema purustab suurima hea meelega küpsiseid :)





Vaja läheb:

Põhi:
8-10 digestive küpsist
50 g võid
2 spl suhkrut

Juustukreem:
400 g toorjuustu( nt Farmi)
80 g suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 muna

Kate:
250 g hapukoort
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

suhkruga hõõrutud vaarikaid või muud marjakastet

Tee nii:

Sulata või, sega see purustatud küpsiste ja suhkruga. Suru saadud puru 20-24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja pane kreemi valmistamise ajaks külmikusse. 

Kreemi jaoks sega kõik koostisosad korralikult läbi, hea on seda teha miksriga. Kalla saadud segu põhjale ja aseta eelsoojendatud ahju 180 kraadi juurde pooleks tunniks küpsema. 

Võta kook ahjus välja ja lase veidi jahtuda, samal ajal kuumuta ahi 230 kraadini. Vala ettevaatlikult koogile hapukoorekreem. Kreemi jaoks sega eelnevalt kõik ained omavahel korralikult läbi. Küpseta kooki veel 5-7 minutit, seejärel lase korralikult jahtuda. Parim on kook järgmisel päeval. Serveeri koos vaarikakastmega.