reede, 28. september 2012

Mõmmitort- Meie Mõmm sai 5-kuuseks!

Meie poja sai jälle kuu vanemaks ja sel puhul valmis emme ja issi koostöö tulemusena mõmmitort :)




Vaja läheb:

Napoleoni kook
põhjade vahele kasutasime maasika-banaani-meetoormoosi

Peale:
šokolaadiküpsiste puru
m&m komme

Tee nii:

Valmista Napoleon, lase üleöö seista ja lõika välja mõmmikujuline kook. Kaunista küpsisepuru ja kommidega. Hea nipp on valged kohad katta kausside ja pitsidega, nii on mugav küpsisepuru peale kanda.





Lõhepirukas- meie uus lemmik

Kui on suur lõheisu, aga tahaks proovida midagi uut, siis tuleb segada kokku külmkapis leiduvad ained, mis piruka sisse sobiksid ja tulemus on suurepärane! Põhja retsepti leidsin "Nami-nami kokaraamatust".


Vaja läheb:

Põhi:

150 g jahu
100 g võid
50 juustu
umbes 3 spl külma vett

Täidis:

100 g murulauguga merevaiku
100 ml rõõska koort
160 g kuubikuteks lõigatud lõhefileed
1 hakitud sibul
3 spl hapukoort
50 g riivjuustu
3 muna
soola
pipart
tilli

peale 150 g riivjuustu
basiilikut

Tee nii:

Valmista taigen, selleks näpi või, jahu ja riivjuust puruseks ning lisa vesi. Vett on vaja nii palju, et tekiks mõnus muretaigen, ära vett liiga palju pane! Suru taigen vormi põhja ja äärtele ning eelküpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
Samal ajal valmista täidis. Sega munad maitseainetega, lisa merevaik ja rõõsk koor. Seejärel lisa ka ülejäänud ained ning sega korralikult läbi. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning raputa üle juustuga, peale raputa veel kuivatatud basiilikut. Küpseta ahjus umbes 30 minutit.

Pannkoogirullid suussulava täidisega

Mõnus magustoit, sobib ideaalselt õhtuseks maiustamiseks :) Retsepti jaoks sain inspiratsiooni "Pereköögi kokaraamatust", kuid muutsin seda päris palju :)



Vaja läheb:

Pannkookide jaoks:
2 muna
suhkrut
soola
jahu
piima
vaniljet

Täidis:
50 g toasooja võid
2 munakollast
200 g rosinakohupiima
100 g vaniljega kohupiima
3 munavalget
1,5 dl suhkrut

Kaste:
1 munakollane
2 dl vahukoort
5 spl kondenspiima

peale mandlilaaste

Tee nii:

Valmista ülepannikookide taigen ja küpseta koogid. Ülepannikookide taigna jaoks võtsin mina kaks muna, segasid soola, vailje ja suhkruga läbi, seejärel lisasin jahu. Jahu lisasin seni, kuni taigen muutus juba üsna paksuks ja seejärel lisasin piima. Piima peaks olema nii palju, et taigen oleks umbes 10% hapukoore paksune. Hoidsin taigent umbes tund aega külmkapis ja lisasin veel veidi piima. Soovi korral võid osa piimast asendada ka veega, aga mulle veega pannkoogid ei maitse, seega kastan ainult piima.
Täidise jaoks vahusta või munakollastega, sega hulka kohupiimad. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja vahustamise lõpus lisa ka suhkur. Sega munavalgevaht kohupiimaseguga ja täida saadud seguga pannkoogid, keerates need rulli. Lao rullid ahjuvormi. Kalla üle seguga, mille valmistamiseks vausta omavahel kastme jaoks vajalikud ained.

esmaspäev, 17. september 2012

Kanaroog- suurepärane kõhutäis

See kanaroog on tõeliselt maitsev, parimaks kaaslaseks riis :) Mu mees tellib seda rooga tihti, see on kujunenud tema lemmikuks ja pole ka ime, sest maitse on oivaline.



Vaja läheb:

300 g kanafileed
soola
pipart
basiilikut(soovitan mitte koonerdada)
100 g merevaiku
100 g tomatipastat
2 dl piima
2 dl rõõska koort
150 g riivjuustu

Tee nii:

Lõika kanafileest sobiva suurusega tükid ja lao ahjuvormi põhja. Sega omavahel sulatatud juust, koor, piim, tomatipasta, maitseained ja basiilikut soovitan kohe palju panna :) Kalla kanafileed saadud seguga üle ja raputa üle riivjuustuga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit. Serveerida soovitan riisiga.

Seljanka meie pere moodi

Kui ahjus on küpsemas mõnus köömneleib, siis kohe tuleb isu sooja seljanka ja leiva järele. Ja siis ei jäägi muud üle, kui hakata seljankat keetma :) Meie teeme seljankat omamoodi:)


Vaja läheb:

150 g lihakuubikuid
1 puljongikuubik
2 kartulit
1 porgand
2 sibulat
2 sl võid
100 g viinereid
1 marineeritud kurk
100 g suitsusinki
100 g tomatipastat
maitserohelist
hapukoort

Tee nii:

Keeda lihakuubikud puljongis peaaegu pehmeks, lisa kuubikuteks lõigatud kartul ja porgand. Keeda pehmeks, samala ajal haki ülejäänud koostisosad. Prae sibul võiga läbi. Kui kartul, porgand ja liha  on pehmed lisa ka ülejäänud koostisosad ja keeda läbi, lisa maitseroheline. Serveeri hapukoorega ja paku juurde mõnusat leiba :)

Võileivatort singi ja juustuga- meie lemmik

Kui ma kunagi ammu esimest korda võileivatorti tegin, tegin just sellise tordi ja nüüd teeme seda päris tihti, sest see on meie tõeline lemmik! :)



Vaja läheb:

12 viilu röstsaia
250 g sinki
150 g riivjuustu
400 g hapukoort
pool kruusi puljongit
200 g murulauguga merevaiku
250 g majoneesi

Kaunistamiseks meelepäraseid toiduaineid, näiteks till, värske kurk, singiviilud, tomat jne.

Tee nii:

Lõika saiaviiludel ääred ära ja lao taldrikule esimene kiht saiu, pildil olev tort on tehtud kokku 12 viilu saiaga, ehk siis kolme kihti ja iga kiht nelja viiluga. Kui soovid suuremat torti, tuleb ka teiste ainete koguseid veidi suurendada, eelkõige just hapukoore :)
Niisuta saiaviilud puljongiga. Tee valmis täidis, sega selleks kõik koostsisained omavahel kokku laota 1/3 täidisest saiaviiludele ja toimi nii ka kahe järgmise kihi puhul. Kaunista tort meelepäraste vahenditega. Ja lase külmikus soovitavalt terve öö seista.

Kirsikook

Antud retsept pärineb raamatust "100 kooki pereköögist" ja pilt ning tutvustus olid väga head, kuid minu kook kukkus kahjuks kokku. Selliseid asju ikka juhtub ja kuna maitse oli hea, siis ei lasknud ma ennast sellest kokku kukkumisest ka väga häirida :) Kui külla ei oleks sellise koogiga just minna tahtnud :)



Vaja läheb:

Põhi:

300 g võid
1 dl suhkrut
5 munakollast
6 dl jahu
pool tl küpsetuspulbrit

Täidis:

1 purk kirsikompotti
6 munavalget
2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

Tee nii:

Vahusta munakollased suhkruga, lisa toasoe või ja vahusta. Lisa kahes osas omavahel segatud küpsetuspulber ja jahu, kõigepealt 4 dl ja siis ülejäänud. Nüüd jaga taigen kaheks osaks, üks osa suurem ja teine väiksem, väiksem osa jaga kangideks ja pane sügavkülma. Suurem osa suru 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa suhkrud ja vahusta ühtlaseks. Lao eelnevalt nõrutatud kirsid taignale ja kata munavalgevahuga. Võta sügavkülmast taignakangid ja riivi jämega riiviga koogile. Küpseta 180 kraadi juures 1 tund.

Vaarikamuffinid

Mõnusalt võised muffinid, mille retsept pärineb Veski Mati eriti hea nisujahu paki tagumiselt küljelt. Mina asendasin mustikad lihtsalt vaarikatega. sest neid meil külmikus leidus ja tulemus oli väga maitsev :)



Vaja läheb:

2,5 dl nisujahu
2 muna
1,5 dl suhkrut
100 g võid 
1 tl küpsetuspulbrit
umbes 30 g vaarikaid

Tee nii:

Pane ahi 225 kraadi juurde sooja. Sulata või ja jäta jahtuma.  Vahusta munavalge kõvaks vahuks, vahustamise lõpul lisa munakollane ning sega läbi, lisa ka jahu ja küpsetuspulber ning sega korralikult läbi, seejärel lisa või ja sega taigen ühtlaseks. Jaga taigen muffinivormidesse ja pista igasse vormi paar vaarikat. Küpseta ahjus umbes 12 minutit.

kolmapäev, 12. september 2012

Juustusarved- ideaalne hommikusöögilauale

Kui hommikul kell pool seitse tuleb peale suur küpsetamistuhin, siis on väga mõnus teha juustusarvekesi, mille retsept pärineb Nami-nami kokaraamatust. Ahjust tulev mõnus juustusarvede lõhn ajas ka minu unimütsist mehe ruttu püsti :) Tegin ka retseptile pisikese täienduse, nimelt oleks minul suurel basiiliku- ja merevaigufännil, imelik jäta need koostisosad juustusarvedes kasutamata :)




Vaja läheb:

Taigen:
240 g nisujahu
100 g riivjuustu
2 tl küpsetuspulbrit
50 pehmet võid
0,5 tl soola
200 g hapukoort

Täidis:
100 g merevaiku
150 g riivjuust
basiilikut

Määrimiseks muna ja peale raputamiseks seesamiseemneid.

Tee nii:

Pane ahi 225 kraadi juurde kuumenema. Sega jahu, sool, küpsetuspulber ja juust omavahel. Lisa või ja hapukoor, sega ühtlaseks. Rulli taigen ümmarguseks, määri merevaiguga ja lõika lõikudeks nagu pitsa :)
Nüüd raputa igale lõigule juustu ja basiilikut ning keera laiemast otsast alustades rulli. Tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, määri munaga ja puista üle seemnetega. Küpseta ahjus kuldseks.




Makaroni-hakklihavorm- mõnus õhtusöök

Mõnikord kohe tuleb suur makaronivormi isu peale ja mulle meeldib eriti, kui makaronivorm on tehtud hakklihaga. Seekord valmis meil siis selline vorm.


Vaja läheb:

250 g poolkõvaks keedetud makarone
350 g hakkliha
2 väiksemat sibulat
2 küülauguküünt
1 porgand
200 g konservtomateid
pipart
basiilikut
soola
5 dl piima
2 muna
200 g merevaiku
200 g riivjuustu

Tee nii:

Haki küüslauk, sibul ja koori porgand ning riivi jämeda riiviga. Seejärel pruunista pannil koos hakkalihaga. Lisa maitseained ja konservtomatid. Sega omavahel piim, muna, sulatatud juust ja maitseained. Sega kokku hakklihasegu ja makaronid ning vala ahjuvormi, puista üle riivjuustuga. Küpseta vorm ahjus kuldseks.