esmaspäev, 13. august 2012

Mustsõstra-kohupiima-purukook

Sirvides ajakirja Toit & Trend tuli suur isu purukoogi järele, seal oli olemas üks ahvatlev retsept. Purukooki olen ma palju kordi teinud, aga mitte kunagi pole ma lisanud purule kookoshelbeid, täna ma tegin seda ja tulemus on väga hea :)
Retsepti jaoks sain inspiratsiooni siis sellesuvisest Toit & Trend ajakirjast.



Vaja läheb:

Põhja jaoks:

100 g võid
2, 5 dl jahu
0,75 dl suhkrut
1 dl kookoshelbeid
0,5 tl küpsetuspulbrit
noaotsaga soola
1 tl vaniljesuhkrut

Katte jaoks:

150 g vaniljega kohupiimakreemi
200 g kohupiima
100 g hapukoort
1 dl suhkrut
3 muna

200 g musti sõstraid

Tee nii:

Sega omavahel kõik põhja jaoks vajaminevad ained, et moodustuks purutaigen. Suru 2/3 sellest võitatud 24 cm läbimõõduga vormi põhja. Valmista kate- vahusta munad suhkruga ja lisa ülejäänud ained ning sega omavahel korralikult läbi. Vala kohupiimakate põhjale, kata see omakorda marjadega ja kõige peale raputa ülejäänud purutaigen. Küpseta 200 kraadi juures umbes pool tundi.

pühapäev, 12. august 2012

Sidrunikreem- ülimaitsev ja parajalt rammus

Kui ma avastasin, et mul seisab külmikus üksik pakk toorjuustu, mille kuupäev oli kohe-kohe saabumas, siis tuli ruttu midagi välja mõelda ja miks mitte teha sellest ülimaitsev sidrunikreem, mille retsepti mind Nami-nami kokaraamatust juba ammu kummitas. Nii ma siis tegingi, väikese muudatusega, aga tulemus oli tõeliselt maitsev!


Vaja läheb:

200 g maitsestamata toorjuustu
300 g kondenspiima
2 dl rõõska koort
2 sidrunit
100 g kohupiimakreemi vaniljega
küpsiseid

Tee nii:

Hõõru toorjuust kausis pehmeks ja sega kondenspiimaga ning lisa juurde ka kohupiimakreem. Vahusta vahukoor ja lisa kondenspiima, kohupiimakreemi ja toorjuustusegule, samal ajal vahustades. Lisa riivitud sidrunikoor ja pressitud sidrunimahl ning sega. Jaga magustoidukaussidesse ja lase külmikus vähemalt kaks tundi taheneda. Kaunista küpsisepuruga.

reede, 3. august 2012

Sünnipäevauss poja kolmandaks minisünnipäevaks

Poja sai juba 3-kuuseks ja seekord valmistasin talle sünnipäevaussi, mis kukkus täitsa vahva välja :)



Vaja läheb: 


Rullbiskviidi jaoks:
5 muna
2 spl jahu
3 spl tärklist
5 spl suhkrut
noaotsaga soola


275 g maasika toormoosi


Kreemi jaoks:
200 g kohupiima
100 g vaniljepudingit
2 dl vahukoort
suhkrut


Kaunistamiseks:
puuvilju 
marju


Tee nii:

Vahusta munavalge soolaga, munakollased suhkruga ning sega ettevaalikult omavahel, lisa jahu ja tärklis ning sega omavahel ettevaalikult läbi. Küpseta 180 kraadi juures kuldseks, kuid ära üle küpseta, sest siis läheb biskviit rullimisel katki. Lase jahtuda ja kata toormoosiga.

Valmista kreem, selleks vahusta vahukoor suhkruga, lisa ka puding ja kohupiim, kata kreemiga rullbiskviit ja kaunista puuviljadega.





Brita kook kohupiimakreemi ja maasikatega- krõbe ja ahvatlev

Kuna meil oli erakordset palju maasikaid, siis otsusasin teha Brita kooki maasikatega, kuigi olen seda varem alati vaarikatega eelistanud. Tuleb tunnistada, et oli ikka väga maitsev ja tahaks juba uuesti maistvat seda kooki :)
Minu meelest on Brita kook parim kohe peale valmimist, kuna siis on ta mõnusalt krõbe.



Vaja läheb:

140 g võid
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu
3 munakollast
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
(soovi korral võid lisada ka kakaopulbrit, et saada pruuni põhja)

Besee jaoks:
3 munavalget
noaotsaga soola
2 dl suhkrut
2 dl mandlilaaste
1 tl vaniljesuhkrut

Kreemi jaoks:

4 dl vahukoort
2 spl suhkrut
300 g kohupiimakreemi

maasikaid

Tee nii: 

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munakollased ning jätka vahustamist. Lisa korda-mööda piim ja omavahel segatud jahu ning küpsetuspulber. Määri taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, seda on hea teha märja lusikaga.
Vahusta nüüd munavalged kõvaks vahuks, kohe algul lisa sool, kuid suhkur lisa ettevaatlikult vahustamise käigus. Kui munavalge on vahu läinud, sega juurde mandlilaastud ning määri vaht põhjale. Küpseta 180 kraadi juures kuni besee on kuldne, selleks kulub umbes 25 minutit.
Lase põhjal jahtuda ja valmista kreem. Vahusta vahukoor suhkruega ja lisa kohupiimakreem. Lõika jahunud põhi keskel pooleks, kanna pool kreemist põhjale, lisa ka tükeldatud maasikad. Kata teise põhjaga ja taas kreemiga ning kaunista maasikatega.



Kräsupea maasikate ja puuviljadega- minu firmakook

Minu väikevend sai jälle aasta vanemaks ja nagu igal aastal, tellis ta minult ka sel aastal Kräsupea torti, mis talle niiiiii väga maitseb. Ja maitseb see muidugi ka teistele pereliikmetele :) Kräsupea on tõeliselt mõnus ja mahlane kook. Kuigi kook on väga rammus, on ühe tükiga raske piirduda. Mulle meeldib Kräsupead valmistada marjade ja puuviljadega, eriti hästi sobivad banaan, maasikad ja viinamarjad :) Selles retseptis toodud kogustest valmis päris suur ja uhke kook, kui kogused poolitada, saab 24 cm läbimõõduga vormi  kasuades ka väikese Kräsupea valmistada.



Vaja läheb:


Põhjade jaoks:
8 muna
3,5 klaasi suhkrut
3 klaasi jahu
2 tl küpsetuspulbrit
750 g hapukoort
6 spl kakaopulbrit (magustamata)


Immutamiseks teed või mahla


Kreemi jaoks:
1,5 kg hapukoort


Vahele ja peale:
maasikaid
viinamarju
banaan


Glasuuri jaoks:
50 g võid
veidi piima
kakaopulbrit
suhkrut




Tee nii:


Kuumuta ahi 180 kraadini. Vahusta munad suhkruga, lisa ülejäänud koostisained, välja arvatud kakao. Vala veidi alla poole taignast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta see kuldseks. Samal ajal sega taignale juurde kakao ning küpseta kuni valmimiseni. Jahunud hele põhi lõika kuubikutseks ning tume põhi lõika keskelt pooleks. Immuta tume põhi ja sega heledad kuubikud hapukoorega. Kata esimene kiht kreemiga ja lõika peale puuvilju.Loomulikult võib puuviljad ka ära jätta. Seejärel kata teise põhjaga ja põhi jälle kreemiga nig kaunista puuviljadega.
Nüüd valmista glasuur vastavalt oma maitsele. Mina sulatan selleks või ja lisan omavahel segatud piima, kakao ja suhkru segu ning kuumutan läbi ja jätan natukeseks jahtuma, kuni see veidi pakseneb ning valan koogi sellega üle. Glasuuri tegemisel võid kasutada ka  magusat kakaopulbrit, siis pole vaja suhkrut lisada.