reede, 13. juuli 2012

Maitsev juustupirukas

Kui lõunaks tahaks midagi juusust ja head, siis on see rammus pirukas kindlasti sobilik. Algne idee pärineb "Pereköögi" retseptiraamatust.



Vaja läheb:


300 g kodujuust
3 spl hapukoort
3 muna
6 spl nisujahu
soola
pipart
50 g sinihallitusjuustu
200 g riivjuustu
paar viilu tükeldatud suitsusinki
kuivatatud basiilikut

Tee nii:

Vahusta munad maitseainetega ja seejärel sega juurde ka kõik ülejäänud koostisosad. Osa riivjuustust võid jätta peale raputamiseks. Vala segu 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpseta 200 kraadi juures umbes 40 min. Raputa peale ka kuivatatud basiilikut.

Küpsised, mis tekitavad sõltuvust- kaerahelbeküpsised

Kaerahelbeküpsiseid valmistatakse väga erinevate retseptide järgi, aga siin on minu lemmikute retsept. Minu meelest on kõige paremad need retseptid, mille järgi tuleb ka jahu lisada :)
Retsepti jaoks sain inspiratsiooni siit.



Vaja läheb:


100 g võid
75 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 muna
80 g kaerahelbeid(täistera)
50 g tavalist nisujahu
50 g speltajahu
1 l küpsetuspulbrit
rosinaid

Tee nii:

Vahusta või suhkrutega, lisa muna, sega hoolikalt. Seejärel lisa kaerahelbed ja sega, viimasena lisa jahud ja küpsetuspulber ning rosinad. Sega kokku taignaks ja jäta külmikusse vähemalt üheks tunniks seisma. Vormi ahjuplaadile pallikesed ja küpseta. Kindlasti jäta pallikeste vahele ruumi, sest need vajavad enda ümber vajumiseks veidi ruumi.



neljapäev, 12. juuli 2012

Lihtne keeks kardemoni ja rabarberiga

Kui külmikus on üksik ja nukker rabarber, siis tuleb ta kindlasti ära kasutada ning midagi maitsvat valmistada. Eriti veel siis, kui ootamatult helistab sõbranna ja teatab, et tuleb külla :) Ja kes siis maitsvat keeksi ei tahaks.



Vaja läheb:

150 g võid
3 muna
1,25 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kardemoni
rosinaid
100 g tükeldatud rabarbereid

Tee nii:

Sulata ja jahuta või. Vahusta munad suhkrutega  ning kardemoniga, lisa omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Lisa ka või ja sega hoolega läbi. Lõpuks lisa rabarber ja rosinad ning vala segu keeksivormi. Küpseta 200 kraadi juures.

Plov- mõnus soolane kõhutäis

Mõnikord tuleb isu plovi järele, mis on unustusse vajunud hea ja toitev toit :)
Otsustasimegi teha seda head rooga, retsepti leidsime siit. Kui kasutada sellises koguses aineid nagu meie, siis saad maitsva plovi kahele inimesele. Kui sööjaid on rohkem, siis tuleb koguseid ka suurendada. Plovi tegemiseks tuleks kasutada mittenakkuva põhjaga potti, sest toit kipub kinni jääma. Oluline on võimalikult vähe segada, nii tuleb toit eriti maitsev.



Vaja läheb:

250 g sealiha (võib ka nt lambaliha kasutada)
1 sibul
õli
1 porgand
300 g riisi
2 küüslauguküünt
200 g tomatipastat
vett(keevat)
soola
pipart
basiilikut(soovi korral)
peterselli


Tee nii:

Lõika liha kuubikuteks ja hauta poti põhjas koos õliga, õli pane kohe südamest. Hauta liha koos õliga nii kaua, et liha muutuks pehmeks ja hakkaks pruunistuma- umbes 20 minutit. Seejärel lisa hakitud sibul ja porgand ja hauta veel veidi. Nüüd lisa riis, tomatipasta, sega läbi ja lisa maitseained ning hakitud küüslauguküüned. Kalla üle keeva veega, riis peab olema veega kaetud. Jäta toit madalal kuumusel podisema ja lisa kahel korral veel keeva vett ning jälgi, et toit põhja ei kõrbeks.